Karaman’ın yiyecek olarak neyi meşhur?
Bulgur pilavı ilde hemen hemen her gün ana yemek olarak yenir. Shebit pilavı ve etli ekmek özel günlerde yapılır. Arabaşı çorbası, calla, gulan böreği, guymak, zülbiye, batırik, zerde ve palize tatlısı yöresel yemeklerdir. Karaman yöresinden yaklaşık 200 çeşit çorba, yemek ve tatlı vardır.
Karaman neyi ile ünlü?
– Kurabiye, çikolata, waffle, bulgur, un ve Taşkale halısı almadan, – Karaman’ın meşhur elmasını yemeden, – Karaman’ın koyunlarını görmeden… Karaman’ın meşhur şeyleri; Karaman Koyunu, Hatuniye Medresesi, Yerköprü Şelalesi, Karaman Koyunu, Türk Bisküvi Üretim Merkezi, Karaman Elması.
Karamandan ne alınır?
El işi ahşap ve bakır ürünler, yün çoraplar, halı minderleri, Karaman işlemeli buzdolabı ve ev süsleri, kitre bebekler hediyelik eşya olarak tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. Karaman’dan alınabilecek hediyelik yiyecekler arasında Karaman elması, lokur, obruk peyniri ve ermenek helvası yer alıyor.
Karaman’da ne yenir ne içilir?
En ünlü Karaman yemekleri şunlardır: Calla yemeği, keşkek, batik, arasi çorbası, Çullama, töğmeken ve bıldırcın dolması gibi lezzetler vardır. Tatlı olarak zerde, lokur ve kuymak da vardır. Keşkek, Karaman’daki düğünlerin vazgeçilmez bir lezzetidir.
Karaman’ın neyi meşhur meyve?
Elma, Karaman’ın en önemli tarım ürünlerinden biridir. Karaman, iklim koşullarına bağlı olarak her yıl sıralama değişse de elma üretiminde ilk üç il arasında yer almaktadır. Ayrıca sertifikalı elma ağacı sayısında Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır.
Karaman denince akla ne gelir?
Özetle görülmesi gereken tarihi yerler Karaman Kalesi, Ermenek Kalesi, Mennan Kalesi, Aktekke Camii ve Binbir Kilisesi’dir.
Karaman’ın özelliği nedir?
Karaman, Türkiye’nin Orta Anadolu Bölgesi’ndeki Karaman ilinin merkezindeki şehirdir. Önemli bir ticari, kültürel ve sanat merkezidir. Karaman ve bölgesi M.Ö. 8000’den beri yerleşim yeridir; yeraltı şehirleri, mağaralar ve dini merkezler vardır.
Karaman’ın yöresel kıyafetleri nelerdir?
Yaşlı kadınlar başlarını örten fesler takar ve bellerine kırmızı ipek kemerler takarlar. Sayak adı verilen bir kumaştan yapılmış gevşekçe dikilmiş şalvarlar giyerler. Orta yaşlı kadınlar kirkir adı verilen önlükler ve cüppeler giyerler. Penez adı verilen gümüş paralar yaşlı kadınların feslerine yerleştirilir.
Karaman pahalı mı?
Ayrıca yakınlardaki metropoller Karaman’ı değerli bir il haline getirmiştir. Karaman, alan olarak küçük bir şehir olduğundan Türkiye’nin en uygun fiyatlı şehirlerinden biridir. Şehirde yaşam maliyeti büyük şehirlere kıyasla oldukça düşüktür.
Karaman’da en çok ne yetiştirilir?
-Karaman’ın %37’si tarım arazisidir. Tarım arazisinin %71’i sulanabilir arazi olmasına rağmen, toplam sulanan alan tarım arazisinin %43,5’idir. -Karaman’da sanayiyi destekleyen buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, elma ve fasulye gibi ürünler yoğun olarak yetiştirilmektedir.
Karaman neden önemli?
Karaman, coğrafi konumu ve tarımsal ve ekonomik faaliyetleri nedeniyle ülkemizin en önemli illerinden biridir. Karaman, tahıl ve bakliyat üretimi ve ticareti açısından önemli bir konuma sahiptir. Ayrıca meyve yetiştiriciliği, özellikle elma yetiştiriciliği açısından bir meyve üretim merkezidir.
Karaman nasıl bir şehirdir?
Karaman, Orta Anadolu bölgesinde turistik, tarihi ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan bir şehirdir. Konya, Mersin, Antalya ve Silifke ile çevrilidir. Antalya’ya yakınlığı, güneydeki iklimin ılıman olması anlamına gelir. Tarih ve doğal güzelliklerin bir arada bulunduğu popüler bir şehirdir.
Karaman neyi meşhur tatlı?
Ermenek Helvası – Karaman. Ermenek Helvası’nın özelliği şeker yerine üzüm pekmezinden yapılmasıdır. Pekmez, şeker endüstrisi gelişmeden önce insanların tatlı ihtiyacını gideren ürünlerden biriydi. Helva ve komposto gibi tatlılar yapmak için kullanılırdı ve şerbet olarak da içilirdi.
Karaman ne ile meşhur?
Karaman’da halı dokumacılığı, dokumacılık (kilim, çuval bezi vb.), halıcılık, bakır işlemeciliği, marangozluk, mobilyacılık, testerecilik ve dikiş, nakış gibi geleneksel el sanatları yapılmaktadır. Karaman’ın Taşkale halısı ve Ayrancı’nın Koraş halısı ünlüdür.
Karamanlıda ne yenir?
Nohut ve fasulye kesinlikle mümkündür. Keşkek de buğdaydan yapılır ve üstüne nohut ve et eklenerek yenir. Helva genellikle tatlı olarak servis edilir. Bize gelip geleneksel bir düğün deneyimi yaşarsanız, hem yemeği hem de eğlenceyi görmenizi isterim.
Calla yemeği nedir?
Calla yemeği bir tür et yemeğidir. Kemikli et, erik ve patlıcandan yapılır. Selçuklu mutfağında bulunur. Konya Calla Yemeği 15.09.
KARAMAN’da neler var?
Karaman’da mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler şunlardır: Zeyve Pazarı, İncesu Mağarası, Manazan Mağarası, Meraspolis Mağarası, Kuğulu Park, Ermenek Vadisi, Barçın Yaylası, Ermenek Turkuaz Barajı, Gökçe Çamlığı, Yerköprü Şelalesi, Yeni Dünya Mağarası, Karadağ.
Kahramanmaraş’ta neyi meşhur?
Maraş böreği, Elbistan mezesi ay çekirdeği, Bertiz Kabarcık kuru üzümü, Mahrabaşı üzümü, Urmu dutu, Maraş keçisi parmak peyniri, Maraş etli kabak, Maraş hırtası, Afşin Koçovası sarımsağı, Çaman (dişi), Maraş Tatlı Pidesi, Maraş Çullama, Maraş Bastık, Maraş Kebap, Maraş Ekşisi Çorbası, Maraş Ekşili Kebabı, Maraş Paçası,…
Ermenek neyi meşhur yemek?
Batırık, Ermenek yöresine ait bir yemektir ve çoğunlukla yaz aylarında yenir. Hazırlanışına ve tadına göre cevizli, etli ve şarküteri batırık olarak sınıflandırılabilir. Şarküteri batırıklarından farkı ceviz veya benzeri bir şey içermemesidir. Etli versiyonu çoğunlukla Ermenek’te yapılır ve biraz sulandırılmış çiğ köfteye benzer.
Tavsiyeli Bağlantılar: Insan Kalbi Kaç Bölümden Oluşur